Поткасти „Женското здравје во фокусот“

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари – МАГО, со поддршка од Македонското лекарско друштво – МЛД, со задоволство Ви објавува серијал подкасти насловени „Женското здравје во фокусот“ со почеток од 10-ти март 2024 година на YouTube каналот на МАГО https://www.youtube.com/@magomkd 

Оваа иницијатива има за цел да обезбеди непроценливо увид во различните аспекти на женското здравје, не само за здравствените работници, туку и за пошироката заедница.

Прва Епизода: Дали царскиот рез навистина е царски рез?! 

Модератор: Проф. Др. Глигор Тофоски

👥 Гости:

1.      Доц. Др. Горан Кочоски – специјалист по гинекологија и акушерство, шеф на родилната сала при Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство во – УГАК Скопје.  Др. Кочоски внесува богато знаење и експертиза во нашата дискусија. Со долгогодишно искуство во гинекологијата и акушерството, тој ќе обезбеди вредни сознанија за медицинските индикации и аспекти на царскиот рез и разбивање на вообичаените митови и заблуди. 

2.     Весна Матевска (пациент гостин), жена која со задоволство се согласи да го сподели своето двојно искуства на породувања – доживеала природно, вагинално породување со првата бременост и царски рез со втората бременост, и од прва рака даде приказ на емоционалните и физичките аспекти на двата методи на породување и искуствата за опоравување помеѓу природното и хируршкото породување.

🌐 Цел:

„Женското здравје во фокусот“ е дизајниран да го премости јазот помеѓу медицинската експертиза и разбирањето на јавноста, поттикнувајќи холистички пристап кон благосостојбата на жените. Нашата серија на подкасти ќе опфати широк спектар на теми, почнувајќи од репродуктивно здравје и гинеколошки проблеми до бременост, менопауза и целокупното женско здравје.

🎓 Целна публика:

Оваа серија на подкасти е прилагодена за здравствените работници кои бараат континуирана едукација и ажурирано знаење од областа на гинекологијата и акушерството. Сепак, ја препознаваме важноста од зајакнување на општата популација со точни информации за донесување информирани одлуки за нивното здравје.

🗓️ Распоред на изданија:

Епизодите ќе се објавуваат на две недели, во кои ќе има ангажирани дискусии со реномирани експерти, искусни практичари и мисловни лидери во областа на здравјето на жените. Останете во тек за проникливи разговори кои демистифицираат сложени медицински теми и промовираат подобро разбирање на здравјето на жените.

🔊 Како да слушате:

Серијата подкасти ќе биде лесно достапна YouTube каналот на МАГО https://youtu.be/FnqfGFbIhmE 

Техничката продукција на овие подкасти е во соработка со Мац Шепард, а посебна благодарност за поддршката сакаме да изразиме на ОХО продукција. 

За повеќе информации и ажурирања, посетете ја нашата веб-страница www.agom.org.mk

Следете нè и на социјалните мрежи: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok https://www.facebook.com/asocijacijanaginekoloziiopstetricari

https://instagram.com/mkd.mago

Со почит,

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари – МАГО

Проф. Д-р Глигор Тофоски, претседател на МАГО

Categories: новости