20 Септември – Светски ден на гинеколошки карциноми

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари, МАГО, оваа година го одбележува септември како месец  за  подигнување на свеста за ретките гинеколошки карциноми. По тој повод од 18-ти септември (недела) до…

Светска недела на доењето

Светската недела на доењето се слави низ светот од 1992година, од 1-ви до 7-ми август. Оваа глобална кампања има за цел да ја поддигне свеста за доењето и неговите предности,…

Епилепсија во бременост

Информациите овде имаат за цел да ви помогнат подобро да ја разберете вашата здравствена состојба и вашите опции за третман и нега. Вашиот тим за здравствена нега е тука за…

Грижа на трет или четврти степен повреди на родилните патишта (познато и како акушерска повреда на аналниот сфинктер – OASI)

Во Велика Британија, повредите на перинеумот од трет или четврти степен (исто така познато како акушерска повреда на аналниот сфинктер - OASI) се јавуваат на 3 од 100 жени кои…

Повеќеплодова бременост

Што претставува... Мултипна или повеќеплодова бременост подразбира дека во исто време имате повеќе од едно бебе во матката. Најчесто се работи за близначна бременост, односно две бебиња, но неретко и…

Асистирано вагинало породување

Што претставува... Асистираното вагинално породување е познато и како оперативно вагинално породување. Тоа подразбира употреба на посебно дизајнирани инструменти (вакуум екстрактор или форцепс клешти), со кои лекарот ви помага полесно…

Асистирано вагинално породување

Што претставува... Асистираното вагинално породување е познато и како оперативно вагинално породување. Тоа подразбира употреба на посебно дизајнирани инструменти (вакуум екстрактор или форцепс клешти), со кои лекарот ви помага полесно…

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетичари-МАГО ја одбележа „Неделата на женско здравје“

По повод светската недела на женското здравје 8-ми до 14-ти мај 2022, Македонската асоцијација на гинеколози и опстетичари-МАГО денеска во Скопје ја одбележа „Неделата на женското здравје” како дел од…

Рак на јајници

Кога Ракот започнува во јајниците се нарекува Рак на јајниците. Женскиот генитален систем има два јајника, распределени на секоја страна од матката соодветно во малата карлица, и преку јајцеводите се…